Silinen Dosyalar Nasıl Geri Getirilir?

Dosyalarımızı, fotoğraf ve videolarımızı teknolojinin de gelişmesi ile birlikte artık bilgisayarlarımızda saklamaya başladık. Kullanıcılar bilgisayarlarını temizlerken veya başka bir sebepten kaynaklı bilgisayarlarında sakladıkları bilgiler silinebiliyor. Silinen dosyaları geri getirme dijitalleşen dünyada en büyük sorunlardan biri haline gelmiş durumda. Bir çok kullanıcı silinen dosyaların geri getirebileceğini bilmiyor bu yazımızda “Silinen dosyaları kurtarma işlemi ile silinen dosyayı geri getirme nasıl yapılır?” sorusuna adım adım yanıt vererek çözüm bulmaya çalışacağız.

Silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılır?

Sizin için önemli bir veri silindiyse umudunuzu kaybetmeyin. Elbette bütün  verilerinizi kurtarabilirsiniz diyemiyoruz ama verileriniz henüz tamamen de gitmiş değil bunu da bilmenizi istiyoruz. Biz kullanıcılar farkında olmasak bile, milyarlık projeleriniz ve ailenize ait bilgiler her gün binlerce kez silinme tehlikesi geçiriyor. Başta virüsler olmak üzere, birçok insan kaynaklı sorun bu verileri kaybetmenize neden olabilmekte. En kötüsü ise bir anlık dalgınlık nedeniyle bir dosyayı shift+delete kısa yoluyla komple silebilirsiniz.

Dosyalarınızın tamamen silindiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, çünkü sabit disklerin çalışma prensibi sizi bu sorundan kurtarabilir. Aslında bu verileri bilgisayarınızdan silmiyorsunuz, sadece hard disk‘iniz ufak bir işlemle  verileri tekrar yazılabilir hale getirebiliyor.

Veri kurtarma programları ise bu işi, diskinizin temel emirleri üzerinde biraz oynama yaparak eski dosyaları geri getirebiliyor. Bazı durumlarda bu çözüm işe yaramasa da, genelde eski verilerinizi tamamen silinmeden kurtarmak mümkün.

EaseUS Data Recovery Wizard ile silinen dosyaları kurtarma nasıl yapılır?

Piyasada bir çok Recovery programı bulunmakta, Silinen dosyaları kurtarma işlemi için üçüncü parti yazılımları kullanmak dosyalarınızı geri getirmek konusunda size yardımcı olacaktır. Burada karşımıza çıkan yazılımlardan ve en popüler olanlardan biri EaseUS Data Recovery Wizard.

EaseUS Data Recovery Wizard,  fiziksel bir sabit sürücünün her bir depolama birimini iyice taramak için gelişmiş bir algoritma teknolojisi kullanıyor.

EaseUS Data Recovery Wizard isimli programı indirmek için buraya tıklamanız yeterli.

Mac veya Windows seçeneklerinden size uygun olanı seçerek programı bilgisayarınıza kurunuz. Kurtarma sihirbazı, bilgisayarın sabit diskindeki, harici olarak bağlanan USB flash sürücüsündeki veya microSD kartındaki silinmiş dosyaları tarayarak kurtarır. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

1.Adım Bir konum belirtin: Taranmasını istediğiniz konumu seçtikten sonra “Scan” butonuna basın.

2.Adım  Tüm depolama aygıtını taramayı deneyin: EaseUS dosya kurtarma yazılımının kayıp verileri arayabilmesi için bunun kritik bir adım olduğunu belirtelim. Tarama sonucunda “Deleted Files” adlı bir tarama sonucu karşınıza çıkar. Silinen tüm dosya ve klasörlerin tutulduğu yer burasıdır.

3.Adım  Dosyaları ön izleyin ve kurtarın: “Deleted Files” kısmında kurtarmak istediğiniz dosyaları tespit edin. Bunun için “Filter” seçeneğini de kullanabilirsiniz.  Ek olarak, kurtarmak istediğiniz dosyaları seçin ve “Recover” butonuna basın.

Piriform Recuva ile silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılır?
Silinen dosyaları geri getirmek isteyen kullanıcılar için bir diğer alternatif olan  Piriform’un Recuva uygulamasını anlatıyoruz. Uygulamaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Uygulamanın ücretsiz sürümünün sağladığı imkanlar sınırlandırılmış durumda. Verileriniz çok önemliyse, uygulamanın profesyonel sürümünü satın almanızı öneriyoruz.

Kurulumu nasıl yapılır?

Birçok programın aksine Recuva kullanıcılarına Türkçe dil desteği  sunuyor. Kurulum sırasında istediğiniz dili seçebiliyorsunuz. Bir sonraki adımda ise yazılımı hangi diske kurmak istediğinizi soruyor.

Recuva‘nın daha kapsamlı çalışması için programı Windows’un yüklü olduğu sürücüye kurmanızı tavsiye ediyoruz. Kurulum bittikten sonra ise, antivirüs programlarındakini andıran ufak bir taramayla bilgisayarınızdaki silinmiş verilere göz atabilirsiniz. Recuva Sihirbazı adlı bu ufak taramanın daha kapsamlı çalışması için esas aradığınız dosyanın içeriğini karşınıza gelen ekranda işaretleyin.

Recuva sihirbazı nasıl kullanılır?

Belirli bir başlığı seçtikten sonra sihirbaz, daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlamak için size hangi kayıt alanı üzerinde tarama yapmak istediğinizi soracaktır. Bu ekranda yapmanız gereken, USB ve medya kartları üzerinde tarama yap, sadece belgelerim klasörünü hedefle, geri dönüşüm kutusunu ara ve sadece şu klasörde araştırma yap seçenekleri bulunuyor. Dosyanızın nereden silindiğini doğru olarak belirtmeniz bu konuda çok önemli bir detay. Örneğin D sürücüsündeki, resimler klasörünü hedef gösterdik. Bu sayede, çok daha faydalı sonuçlara ulaşacaksınız. Eğer kaybolan dosyanın yerinden emin değilseniz, yerini bilmediğinizi belirten şıkkı işaretleyin.

Hızlı tarama ve derinlemesine tarama nasıl yapılır?

Silinmiş veya kayıp dosyaların aranacağı yerleri belirledikten sonra Recuva size, nasıl bir tarama yapılmasını istediğinizi soracak. Program kullanıcılarına iki türlü araştırma modu sunuyor. Anti virüs mantığından farksız olan bu taramalardan biri hızlıca bir silinmiş dosya araştırması yapıyor. Eğer kaybettiğiniz dosya kısa bir süre önce silindiyse bu seçenek işinizi görecektir. Ancak, uzun bir süre önce silinen dosyanızı geri getirmek istiyorsanız uzun tarama metodunu seçmelisiniz. Bu ikinci derinlemesine tarama, çok daha önce silinmiş bilgi katmanlarına inerek kaybolan dosyayı bile bulabiliyor. Ancak derinlemesine taramanın diskinizin boyutuna göre 1 saaten fazla bile sürebileceğini de unutmayın.

Düzgün tarama için doğru ayarlar nasıl yapılır?

Bu adımdan itibaren size programı sihirbaz olmadan kullanmayı anlatacak, çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacağız. Bunun  için ilk önce programın sağ üst kısmında bulunan, gelişmiş kipe geç özelliğine tıklayın.

Burada karşınıza çıkan ekranda ise yine aynı yerde bulunan ayarlar menüsüne tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda ise Eylemler sekmesine gelin. Buradan, gizli dosyaları da tara, güvenli silinen dosyaları da göster kısmını tıklayın.

Tarama sihirbazı olmadan program nasıl kullanılır?

Tarama sihirbazı size her zaman aradığınız kadar detaylı sonuçlar vermeyebilir. Eğer aradığınız dosyayı burada bulamıyorsanız, programı manuel yolla kullanabilirsiniz. Recuva’yı farklı yapan en büyük özelliği ise menü sistemlerinin de anti virüslere benziyor olması. Ekranın sol üst köşesinden, tarama yapacağınız sabit sürücüyü seçin. Sürücü seçiminin yanında bulunan menüden ise, bulmak istediğiniz dosyayı seçin. Bu ayarları yaptıktan sonra tarama işlemini başlatarak silinen dosyayı geri getirme işlemine devam edin.

Recuva‘nın taraması bittikten sonra karşınıza bir ekran çıkar ve burada uygulama tarafından bulunan  silinmiş dosyaları gösteren kapsamlı bir menü gelir. Program bulduğu dosyaların, hangi zamanda silindiğini ve kurtarılma şansınızı ayrıntılı şekilde size gösterir. Dosyanızın başına ne geldiğini öğrenmek için ekranın sol kısmında bulunan, linklerden birine tıklayın. Daha sonra ise sağ kısımda bulunan sekmelerden, bilgi adlı olanı seçin. Bu alanda bulduğunuz dosyaların başına neler geldiğini görebiliyorsunuz.

Yanında yeşil olan dosyaları kurtarabilirsiniz. Kurtarmak istediğiniz dosyanın üzerine tıklayın daha sonra ise ekranın altında bulunan kurtar tuşuna basın. Program sizden dosyayı kurtarmak ve yüklemek  için sizden bilgisayarda bir yer seçmenizi isteyecek. Yeni bir dosya açarsanız kurtarılan verileri daha rahat bulursunuz. .

 Formattan dosya kurtarmak nasıl yapılır?

Programın en etkileyici özelliğini  sona sakladık. Sabit diskinizde formatlanan verileri de, kurtarma şansınızın olduğunu biliyor muydunuz?. Birkaç adım önce yaptığınız gibi ayarlar menüsüne gelin buradan, eylemler kısmına tıklayın. Karşınıza gelen sekmede ise, silinmemiş dosyalar için tarama yap kısmını işaretleyin. Kurtarılıyor menüsünde ise dosya yapısını kurtarı işaretleyin.

Bu işlem bittikten sonra taramayı başlattın. Biraz uzun sürecek bu taramadan sonra, üzerine bir şey yazılmamış dosyalar karşınıza çıkacak. Bir önceki adımdaki, işlemleri uygulayarak dosyaları kurtarabilirsiniz.

 

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir