Head- up Display Gözlük Geçer Not Alamadı

İleri teknoloji ile donatılmış olan Head- up Display gözlüğün araç sürerken güvenli olmadığı, sürücülerin dikkatini dağıtabileceği tespit edildi.

Teknolojinin her geçen gün gelişmesi şaşırtıcı bir şekilde devam ediyor. 2011 yılında ilk akıllı telefonun piyasaya sürülmesi ile birlikte nasıl olacak bu işler diyen tüketici, kısa süre içerisinde daha da ilerleyen teknoloji ile dokunmatik ekranlar, akıllı gözlükler karşısında artık teknolojinin gerekleri olarak görüp şaşırmıyor. Günümüzde birçok ameliyat bile robotlar yardımı ile yapılırken teknolojinin gelişmesi sıradan bir konu haline gelmiş durumda. Yıllar öncesinde bir gün akıllı gözlükler olacak ve size yol gösterecek denilseydi sanırım birçok kişi bu konuyu pek de ciddiye almazdı. Ama gelişen teknoloji her şeyin olmasının mümkün olduğunu gösteriyor.

Head up display aslında F 16 savaş uçaklarında kullanılan bir görüntü teknolojisi, bu teknoloji ile kullanıcı baktığı normal uzaklıktan daha uzak bir yere bakmasına gerek kalmadan bilgi aktarımına sahip olabiliyor. Özellikle pilotların sürüş esnasında kafasını aşağı eğerek altta bulunan cihazlara bakmak yerine başını dik tutarak ve bakış açısını değiştirmeyerek bilgi sahibi olabilmesi için yaratılmış teknolojik bir ekran görüntüsüdür. Ürün ilk kez havacılık sektörü için geliştirilmiş olmasına rağmen ilerleyen dönemlerde HUD ticari uçaklarda ve otomobillerde de kullanılmaya başlandı. Ancak bu ileri teknolojinin havacılık sahası dışında kullanılması birçok soruna neden olabileceği için son zamanlarda bu konuda geri adım atılması için çalışmalar yürütülüyor.

Özellikle araçlarda trafik esnasında, sürücünün ilgisini dağıtabilecek herhangi bir şey birçok tehlikeye neden olabilir. Bu ileri teknoloji kullanım alanına göre maalesef yarardan çok zarar getirebilir. Trafikte 1 saniyelik gecikme bile geri dönüşü olmayan kötü sonuçlara götürebiliyor. Bazı otomobil firmaları bu teknoloji üretilecek araçların ön camına ekleyerek sektörde büyük etki edecek bir farklılık yaratma girişiminde bulunmuşlardır ancak kullanıcının dikkatinin dağılması ihtimali yüksek olduğu için bu düşünce uygulamaya geçirilmedi. Böyle bir uygulamanın araçlarda kullanılması ile ölüm ile yaşam arasında bir tercih yapılması gibi bir olay söz konusu. Her geçen bu ileri teknoloji üzerinde farklı değişiklikler yapılmaya devam ediliyor, ilerleyen günlerde daha farklı alanlarda kullanım alanı oluşturulabilir.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir